SFATURI DE CALATORIE de la NIAD TRAVEL : TURCIA.
TURCIA este destinatia turistica care a atras turistii romani inca din perioada imediat urmatoare Revolutiei din Decembrie 1989.
De la an la an TURCIA s-a impus din ce in ce mai mult in turismul international, prin servicii de calitate, dar si prin practicarea sistemului de masa ALL INCLUSIVE, atat de apreciat de multi turisti.
Pentru ca nu este doar o agentie de turism ci si un consultant de incredere pentru clientii sai, NIAD TRAVEL va ofera catebva sfaturi de calatorie in TURCIA.
Formalitati de calatorie :
Pentru calatoriile in scop turistic (ptr. mai putin de 30 de zile) se poate obtine viza de intrare in TURCIA, direct de la punctul de frontiera, pe baza documentelor referitoare la sederea in tara : dovada mijloacelor banesti si a cazarii, asigurarea medicala etc. Se poate intra in TURCIA cu maximum 10.000 USD, care trebuie declarati la frontiera.
Din TURCIA pot fi exportate obiecte de arta pe baza facturii de cumparare si a unui certificat oficial (de la vanzator sau de la muzeu), care sa ateste ca obiectele pot fi exportate legal.
Se poate ajunge in TURCIA cu avionul, cu autocarul - exista curse regulate pe traseul Bucuresti - Bulgaria - Istanbul - cu automobilul pe un traseu de circa 1075 km si circa 18 ore de condus, care strabate Bulgaria (este util un GPS !), sau cu trenul, in circa 29 ore.
Dar cel mai indicat este sa apelati la serviciile unei agentii de turism specializate (NIAD TRAVEL) pentru siguranta dumneavoastra, in privinta cazarii si a transportului, dar si pentru obtinerea unui pret mai bun.
Aeroporturile. Exista aeroporturi la Istanbul, la Izmir (coasta Marii Egee) si la Dalaman (coasta de sud). Nu schimbati bani la aeroport, decat in caz de stricta necesitate ! In oras veti gasi un curs de schimb mult mai avantajos !
Circulatia. Orice sofer care a implinit 21 de ani poate conduce pe soselele din TURCIA, daca poseda un permis de conducere valabil, national sau international. Turcii sunt soferi foarte buni si se ingaduie intre ei, dar nu se obosesc sa semnalizeze, circulatia fiind dificila, iar daca nu aveti reflexe bune, e mai bine sa mergeti cu autocarul. Totodata, e bine sa aveti si o asigurare CASCO.
Moneda. Moneda oficiala este LIRA TURCEASCA, cu valoare de aproximativ 1 LIRA TURCEASCA (TRY) = 0,14 RON (la data de 11.06.2024) sau 1 LIRA TURCEASCA (TRY) = 0,03 USD sau EUR.
Schimbati banii la casele de schimb valutar sau la banca ! Nu schimbati bani pe strada chiar daca oferta este tentanta !
La magazinele care au afisat simbolul MASTERCARD sau MAESTRO puteti face si plati cu cardul.
Clima. Clima este temperata, chiar daca este ceva mai cald decat in Romania. In timpul verii, la Istanbul, ca si in localitatile de vacanta, temperatura este torida, cu toata apropierea marii. Primavara si toamna sunt anotimpurile ideale pentru circuite turistice iar vara pentru vacantele pe maul marii.
Bagajele. Luati blue-jeans si bluze usoare, un pantalon scurt, sandale comode de panza, pantofi rezistenti pentru siturile arheologice. In moschei se intra DOAR DESCULT, deci aveti grija sa va luati pantofi usor de descaltat si care nu sunt scumpi. In moschei, femeile nu pot intra decat imbracate in fusta. Puneti in bagaj o palarie de soare si un pulover pentru serile racoroase.
Hotii. Turcii sunt veseli, amabili si, in general, cinstiti. Totusi, sa aveti grija la buzunare in locurile aglomerate, pentru ca hotii internationali de buzunare sunt destul de activi. Daca ati pierdut pasaportul, anuntati politia locala si consulatul !
Bacsisul. Considerata o institutie orientala, bacsisul este mai putin raspandit in TURCIA decat se crede. La hotel sau la restaurant, daca serviciul este inclus in nota, puteti lasa o mica suma. Ghidul se va astepta, cu siguranta, sa primeasca un bacsis. Daca sunteti refuzati, nu insistati !
Cumparaturile. Bijuteriile din aur sunt mai ieftine decat in Romania, la fel si hainele de piele si pantofii.
La cumparaturi, nu uitati, ca tocmeala este un sport national si ca un adevarat turc priveste cu dispret pe agiamiul care da fara comentarii pretul cerut. Orientativ, cand vi se cere un pret, oferiti jumatate si vedeti ce vi se raspunde !
Magazinele sunt deschise de la 8:00 - 8:30 pana pe la orele 19:00 sau 20:00. In unele bazare orele de deschidere sunt mai lungi, iar unele pravalii sunt deschise si duminica.
Este interzisa scoaterea din tara a antichitatilor veritabile. Daca va plac obiectele de artizanat de buna calitate, puteti cumpara din Anatolia de Rasarit bijuterii din argint filigranat, din Cappadocia - vase de ceramica rosie de Avanos, dar si vase de arama lucrate manual.
Taxiurile. Sunt destul de ieftine si dotate cu aparate de marcat. Soferii nu vorbesc limbi straine, deci dati-le destinatia scrisa pe o foaie de hartie. Exista si taxiuri colective (dolmush), care circula pe trasee fixe si cu preturi fixe, dar sunt deseori aglomerate.
Transportul in comun. La Istanbul puteti folosi autobuzele, la nevoie, dar in modul acesta nu veti putea vedea in tihna orasul. Tramvaiul strabate Istanbulul de la un cap la celalalt si este mai putin aglomerat.
Pentru plimbari pe mare puteti lua bacul de pe cheiurile Eminonu sau Sirkeci, la este de podul Galata. Bacul va va transporta pe Cornul de Aur, Bosfor sau in insulele Prinkipo. In punctele de plecare sunt afisate pe care opririle pe tarmul european sunt inscrise cu negru, iar cele pe tarmul asiatic, cu rosu.
Limbile straine. Ca si romanii, multi turci vorbeau odata limba franceza, dar astazi se vorbeste mai mult germana (in Germania fiind o comunitate turca foarte mare !) si engleza. Dar limbile straine se vorbesc doar la Istanbul sau in localitatile de vacanta.
Telefoane de urgenta :
- Politia-Circulatie : 155
- Salvarea : 112
- Pompierii : 110
- Jandarmeria : 156
- Rapiri, trafic de persoane : 157.
La nevoie apelati si Consulatul Roman !
Terorism. Inainte de a pleca intr-o calatorie in TURCIA, consultati si site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe, care avertizeaza in privinta unor eventuale riscuri de terorism.
Pericolul seismic. Zona de sud-est a TURCIEI este foarte activa din punct de vedere seismic, in special in regiunea Izmir. Daca va prinde un cutremur major, urmariti anunturile si indicatiile autoritatilor. Anuntati Consulatul Roman despre starea dumneavoastra.
Medicale. Ca in toate tarile calde si in TURCIA pot aparea probleme stomacale sau intestinale. Puteti evita astfel de probleme, consumand doar apa imbuteliata si spaland bine fructele.
Farmaciile se numesc eczane - aici puteti gasi un antidiareic, dar luati-va si de acasa medicamente uzuale !
Feriti-va de soare si purtati o palarie si beti multa apa pentru a evita deshidratarea !
Voltajul : 220 V
NIAD TRAVEL va sta la dispozitie cu SEJURURI sau CIRCUITE in TURCIA, la preturi extrem de atractive, in conditii de seriozitate maxima.
De asemenea, puteti alege dumneavoastra o locatie turistica din TURCIA, de AICI, si ne puteti cere o oferta de pret personalizata pentru cazare, dar si pentru transport, in cazul in care il doriti !
Iar dacă nu te-ai înscris încă la newsletter-ul NIAD TRAVEL, pentru cele mai interesante si utile informații turistice și oferte, O POȚI FACE DIN 2 CLICK-uri, chiar acum și AICI !