IRAKLEIO (Heraklion) - Creta, Grecia.
NIAD TRAVEL va recomanda sa vizitati in CRETA, IRAKLIO (Heraklion) !
Locuit inca din Neolitic, IRAKLEIO (Heraklion) functiona ca port pentru Knossos in perioada dominatiei romane. In Sec.XIII, sub stapanirea venetiana, IRAKLEIO (Heraklion) a devenit capitala teritoriilor de la Marea Egee, sub numele de Candia.
Astazi, strazile aglomerate si cladirile din beton, diminueaza farmecul de altadata al orasului. Totusi, capitala insulei, adaposteste un tezaur de arhitectura venetiana, cum ar fi zidurile orasului si fortareata. Muzeul de Arheologie gazduieste cea mai mare colectie de arta minoica la nivel mondial, iar din oras se ajunge usor la Palatul din Knossos.
EXPLORAND ORASUL IRAKLEIO (Heraklion).
In centrul orasului se afla Plateia Eleftheriou Venizelou, o zona pietonala cu magazine si cafenele grupate in jurul Fantanii Morosini, din Sec.XVII.
Biserica Agios Markos a fost construita de venetieni in 1239, a fost restaurata, iar astazi gazduieste concerte si expozitii.
De aici, pe strada 25 Avgoustou, puteti ajunge in portul venetian. In drum, elegant restaurata Loggia, din Sec.XVII, era locul de intalnire a nobilimii, iar astazi este sediul primariei.
Mai departe, intr-o mica piata, se afla Biserica Agios Titos, cu hramul sfantului patron al insulei, iar de cealalta parte a strazii se intinde micul Parc El Greco, numit astfel dupa numele celui mai renumit pictor cretan.
In capatul nordic al strazii 25 Avgoustou, vechiul port este dominat de fortareata venetiana, a carei structura masiva a facut fata aprigelor atacuri ale invadatorilor turci in Sec.XVII. Numit Rocca del Mare (Fortul de pe Mare) de catre venetieni si Koules de catre turci, a fost construit de primii intre 1523 si 1540.
Vizavi se afla Arsenali, din Sec.XVI, locul in care se construiau si se reparau corabiile.
Muzeul de Istorie, situat pe chei, spre vest, traseaza istoria Cretei de la inceputurile crestinismului, prin exponate ca frize si icoane bizantine, sculpturi si documente referitoare la batalia pentru Creta. La loc de cinste se aflasingura pictura a lui El Greco din Creta : Taramul zeilor - Muntele Sinai.
Ceva mai departe de Plateia Venizelou, spre sud-vest, in Plateia Agia Aikaterinis se afla biserica venetiana din Sec.XVI, Agia Aikaterini din Sinai. Initial un centru manastiresc al artelor si invataturii, astazi adaposteste Muzeul de Arta Religioasa, o splendida colectie de icoane, fresce si manuscrise bizantine. Cele mai importante exponate sunt 6 icoane pictate de Michail Damaskinos, un artist cretan din Sec.XVI, care s-a desavarsit la Agia Aikaterini, alaturi de El Greco. Langa muzeu, Catedrala Agios Minas, din Sec.XIX, domina piata.
Spre est, prin piata alimentara de pe Strada 1866 ajungeti la PlateiaKornarou, unde puteti bea cafeaua intr-un fost local turcesc, admirand statuia romana fara cap, care decoreaza Fantana Bembo, din Sec.XVI. Mai departe, pe Strada Averof, Plateia Eleftherias (Piata Libertatii) este dominata de statuia lui Elefterios Venizelos (1864 - 1936), artizanul unirii Cretei cu Grecia.
Alaturi, strada pietonala Daidalou, este ticsita de magazine si restaurante. Imediat spre nord se afla Muzeul de Arheologie din Irakleio si principalul oficiu de turism. Latura estica a pietei se invecineaza cu meterezele venetiene, de unde aveti privelisti deosebite.
La sud de oras, dincolo de vechile ziduri, in Muzeul de Istorie Naturala va puteti familiariza cu mediul natural al Marii Egee datorita unor exponate ca fosile, vegetatie, animale vii si impaiate.
IMREJURIMI.
Virand spre est de pe soseaua IRAKLEIO (Heraklion) - Rethymno, un drum secundar spre Anogeia, urca pana in satul Tylissos, unde in anul 1902 au fost descoperite ruinele a 3 vile minoice.
La vest de IRAKLEIO (Heraklion), drumul urmeaza coasta si trece pe langa Agia Pelagia, o mica statiune situata intr-un golf nisipos.
Mai departe, pitorescul sat Fodele este, se pare, locul in care s-a nascut El Greco. Casa pictorului se afla mai sus de biserica bizantina, la marginea de nord-vest a satului.
EL GRECO. Dominikos Theotokopoulos (alias EL GRECO), s-a nascut in Creta, in 1545. Arta sa a urmat traditiile scolii cretane de pictura, a carei influenta se vadeste in culorile aspre si formele umane alungite. In Italia, EL GRECO a devenit discipolul lui Tizian, inainte de a se muta in Spania. A murit in 1614, lucrarile sale aflandu-se azi in marile colectii ale lumii. Ca o ironie a sortii, in Creta exista numai una, la Muzeul de Istorie din IRAKLEIO (Heraklion).
DESPRE MUZEUL DE ISTORIE DIN IRAKLEIO (Heraklion).
Muzeul adaposteste cea mai importanta colectie de artefacte minoice, oferind o imagine clara a complexei civilizatii care a inflorit pe Insula Creta cu peste 3000 de ani in urma. Aici sunt expuse piese descoperite in insula incepand cu anul 1883, printre care celebrele fresce minoice de la Knossos si discul de la Phaestos. Vasele din piatra delicat sculptate, giuvaerurile splendide si bardele minoice duble sunt doar cateva piese din vasta colectie a muzeului.
EXPONATELE PRINCIPALE ALE MUZEULUI DE ARHEOLOGIE DIN IRAKLEIO (Heraklion) :
- SALA FRESCELOR. Printre altele, aici puteti vedea celebrele fresce minoice. Printre exponate, un sarcofag complex decorat de la Agia Triada, din cca 1400 I.Hr.
- DISCUL DE LA PHAESTOS. Lucrat in lut, discul a fost gasit in Palatul de la Phaestos in anul 1903.
- RHYTON - CAP DE TAUR. Acest vas din Sec.XVI I.Hr., descoperit la Knossos, era folosit la turnarea vinurilor rituale. Este lucrat din steatit, o piatra neagra, cu cristal de stanca si incrustatii de sidef.
_ ZEITA SARPE. Femeia cu sanii goi si cu cate un sarpe in fiecare mana este una dintre cele doua figurine de faianta despre care se crede ca o reprezinta pe zeita-sarpe sau pe o preoteasa in plin ritual religios. Ambele dateaza din circa 1600 i.Hr. si au fost gasite in Knossos.
- COLECTIA GIAMALAKIS. Este reunita in peste 40 de ani de Dr. Giamalakis, un chirurg din IRAKLEIO (Heraklion) si contine artefacte din Neolitic dar si piese din alte insule.
- PANDANTIV DIN AUR. Descoperit in Cimitirul Chrysolakkos de la Malia, pandantivul infatisand 2 albine, dateaza din Sec.XVII i.Hr.
- VAS CU CARACATITA. Acest vas din perioada minoica tarzie gasit la Palaikastro este decorat cu motive marine.
- SALA SARCOFAGELOR. Contine sicrie decorate din diverse situri arheologice din Creta.
GHIDUL SALILOR.
Salile de la parter sunt dispuse cronologic, din Neolitic pana in Epoca Romana. Sala 5 expune tablite de lut cu inscriptii in scrierile lineare A si B. Scarile din sala 13 urca la etajul intai, unde puteti vedea frescele minoice in salile 14, 15 si 16. Sala 14, numita si Sala Frescelor, expune un minimodel al Palatului din Knossos.
Vezi si articolul CRETA - Grecia !
Cazare in Insula CRETA gasiti AICI !