Insula ZAKYNTHOS, Grecia.
Insula ZAKYNTHOS face parte din Insulele Ionice ale Greciei.
NIAD TRAVEL iti propune Insula ZAKYNTHOS ca posibila destinatie de vacanta !
Insula ZAKYNTHOS a fost locuita de ahei pana in Sec.V i.Hr., cand atenienii au luat-o in stapanire, fiind urmati pe rand de spartani, macedoneni, romani si bizantini.
Venetienii au controlat insula intre anii 1484 si 1797, iar in 1864, Insula ZAKYNTHOS sa unit cu restul Greciei.
Este o insula cu multa vegetatie, cu sate de munte, manastiri, campii fertile si privelisti minunate, de aceea, NIAD TRAVEL v-o recomanda ca si posibila destinatie de vacanta.
Orasul ZAKYNTHOS.
Complet distrus de cutremurul din 1953, orasul ZAKYNTHOS a fost recladit, pastrandu-i-se farmecul de dinainte. Strazile traditionale, acoperite cu arcade, se intind paralel cu tarmul, unde in fiecare dimineata sosesc barcile pescaresti pentru a-si vinde marfa.
Ceva mai departe, feriboturile ancoreaza langa vasele luxoase de croaziera.
La capatul sudic al portului se afla biserica AGIOS DIONYSIOS, dupa numele sfantului-patron al orasului (1547-1622). Biserica a fost cladita in 1925, a supravietuit cutremurului si adaposteste moastele sfantului intr-o racla de argint.
Muzeul Bizantin detine un model de scara al orasului inainte de cutremur (un elegant oras construit de venetieni) si o uimitoare colectie de fresce si icoane salvate din bisericile si manastirile distruse.
In Muzeul SOLOMOS, situat mai spre nord, se afla mormantul poetului Dionysos Solomos (1798-1857), autorul imnului national elen si marturii despre viata locuitorilor de vaza ai insulei.
La cateva sute de metri spre nord de centrul orasului, Colina STRANI ofera privelisti superbe, iar din castrul venetian ce strajuie orasul se vede continentul. Zidurile sale ruinate adapostesc vestigiile catorva biserici si o vegetatie bogata.
Vizitarea insulei.
Cu exceptia principalelor statiuni, infrastructura turistica in ZAKYNTHOS este relativ redusa. Insula poate fi parcursa cu masina intr-o singura zi, drumurile fiind, in general, bune.
Cea mai buna solutie, insa, este inchirierea unei motociclete, desi din capitala circula des autobuze spre statiuni precum Alykes, Tsilivi sau Laganas.
Turismul in ZAKYNTHOS s-a concentrat mult in Laganas, pe o fasie de nisip fin lunga de 14 km, ceea ce a dus la decimarea populatiei de testoase marine. Se estimeaza ca au mai ramas doar vreo 800 de astfel de testoase si de aceea se incearca protejarea lor.
Testoasa verde de Mediterana (Caretta carettta) migreaza din Africa spre Golful Laganas, principalul ei loc de depunere a oualor, aceasta migrare producandu-se de mii de ani. Testoasele, care pot cantari pana la 180 kg, depun ouale noaptea, in nisipul despre care se spune ca este cel mai fin din Grecia. Din pacate, luminile hotelurilor si ale discotecilor le dezorienteaza si putine mai gasesc locuri bune de eclozat, iar dintre ouale depuse multe sunt distruse de autovehicule sau de tijele umbrelelor de plaja. In incercarea de a stabiliza numarul testoaselor, ecologistii au reusit sa le rezerve cateva fasii de plaja.
Ca posibile variante de relaxare, NIAD TRAVEL va sugereaza sa faceti plimbari in golf, cu vase cu fundul din sticla, pentru a vedea testoasele sau sa vizitati numeroasele magazine de suveniruri care vand obiecte ce amintesc de aceste animale.
Barurile si discotecile, in numar mare, sunt deschise pana in zori.
Daca veti merge spre nord, veti ajunge in Tsilivi si Alykes, doua statiuni de coasta aglomerate, ultima fiind excelenta pentru windsurfing.
Moni tis Panagia tis Anafonitrias din nord-vest este indragita de localnici deoarece aici si-a trait ultimii ani din viata, ca staret, Sfantul patron al insulei, DIONYSIOS. Se spune ca staretul a primit spovedania unui asasin si i-a dat iertarea fara a sti ca victima era insusi fratele sau. Interogat de autoritati, Dionysios a negat ca l-ar fi intalnit pe criminal, aceasta fiind singura lui minciuna. Chilia in care staretul a locuit exista inca si contine obiectele care i-au apartinut.
Biserica cu trei nave si capela alaturata au suptavietuit cutremurului din 1953.
La extremitatea nordica a insulei, se afla Pesterile Albastre, formate de actiunea marii asupra tarmului. Cea mai mare, Grota Albastra, se intinde chiar sub farul de la Capul Skinari. A fost descoperita in 1897 si e renumita pentru apele sale limpezi si albastre.
Pesterile pot fi vizitate cu ambarcatiuni din statiunea Agios Nikolaos. Tururile de insula organizate in principalele statiuni fac escala si aici.
Hoteluri si locatii de cazare recomandate de NIAD TRAVEL, in aceasta zona, gasesti AICI !
Iar dacă nu te-ai înscris încă la newsletter-ul NIAD TRAVEL, pentru cele mai interesante si utile informații turistice și oferte, O POȚI FACE DIN 2 CLICK-uri, chiar acum și AICI !