Contacteaza-ne 0758 55 88 18

EPIDAUR - Grecia.

EPIDAUR - Grecia.

NIAD TRAVEL te informeaza !

Renumit pentru teatrul sau impunator, sanctuarul de la Epidaur era un vast centru terapeutic si religios, inchinat zeului vindecator Asklepios. Medic zeificat de Zeus dupa moarte pentru ca a readus la viata un pacient, Asklepios era infatisat in templul de aici cu un toiag in mana alaturi de un caine si un sarpe - simboluri ale intelepciunii.

Sanctuarul a functionat intre Sec. VI i.Hr. si II d.Hr., cand a fost mentionat de calatorul-istoric Pausanias.

Printre atractiile pe care le puteti vedea aici, NIAD TRAVEL va sugereaza :

- Teatrul. Conceput de Policlet cel Tanar la sfarsitul Sec.IV i.Hr., teatrul este vestit pentru acustica sa aproape perfecta, demonstrata permanent de catre ghizii turistici. Sanctuarul situat relativ departe, elementele de zidarie nu s-au furat, iar restaurarea s-a facuit relativ de curand. Teatrul are singura orchestra (scena) circulara antica pastrata pana astazi, dar altarul din centru nu mai exista. Actorii ajungeau pe scena prin doua coridoare laterale (paradoi), fiecare avea o poarta monumentala ai carei stalpi au fost reconstruiti recent. Dupa orchestra, cu fata spre auditoriu, se gasesc fragmente de skene (principala sala de primire) si din proskenion, folosit de interpreti ca prelungire a scenei. Teatrul este si astazi scena de desfasurare a unui apreciat festival de tragedie antica.

Construita pe langa orchestra centrala, cavea teatrului (cavitate) orientata spre nord, are diametrul de 114 m si este impartita in sectoare de 36 de scari.

Primele 34 de randuri ale teatrului sunt originale, datand din Sec. IV i.Hr., iar ultimele 21 de randuri au fost adaugate in perioada romana.

Teatrul are prevazuta si o fosa pavata, lata de 2 m, menita sa stranga apa de ploaie.

- Asklepieion. Sapaturile la Asklepieion sau sanctuarul lui Asklepios au reinceput si parte dintre monumente pot fi inacesibile. Puteti vedea propylaia, sau poarta monumentala, de pe latura nordica a sanctuarului, intrarea originala. S-au mai pastrat o rampa si cateva dale din Calea Sacra, care ducea dinspre poarta spre nord, la orasul litoral antic Epidaur. In capatul nord-estic al sanctuarului se afla vestigiile unui tholos (cladire circulara cu destinatie incerta, conceputa tot de Policlet) ale carei pasaje concentrice se crede ca erau folosite fie ca adaposturi pentru serpii sacri, fie ca loc pentru ritualuri.

Pacientii dormeau inenkoimitiria, o sala din partea nordica a tholos-ului, unde asteptau revelarea diagnosticului printr-un vis sau vizita serpilor inofensivi. La vindecarea pacientilor adusi aici contribuiau si izvoarele cu apa minerala, captate si acum in spatele muzeului.

Din Templul lui Asklepios nu s-au pastrat decat fundatiile, la este de tholos.

Un alt monument vizitabil este stadionul din perioada clasica tarzie, la sud de tholos. Cu siruri intacte de banci din piatra si o linie de start inca vizibila, acesta era folosit in timpul sarbatorii cvadrienale a lui Asklepios. Romanii au construit un odeon in interiorul gymnasium-ului elenistic pentru desfasurarea competitiilor muzicale din cadrul sarbatorilor.

Alege AICI hotelul care ti se potriveste pentru vacanta ta in GRECIA si solicita oferta personalizata !

Iar dacă nu te-ai înscris încă la newsletter-ul NIAD TRAVEL, pentru cele mai interesante si utile informații turistice și oferte, O POȚI FACE DIN 2 CLICK-uri, chiar acum și AICI !

x

NEWSLETTER

AFLA TOATE NOUTATILE

Daca vrei sa fii primul care afla despre noutati, promotii, scrie-ne adresa ta de e-mail mai jos si-ti vom trimite periodic newsletter-ul NiadTurism.