Contacteaza-ne 0758 55 88 18

BALCHIK - Locul de suflet al Reginei Maria !

BALCHIK - Locul de suflet al Reginei Maria !

BALCHIK.

Cine nu a auzit de faimosul Castel al Reginei Maria a României, care și-a ridicat aici o reședința de vară chiar pe malul mării, în mijlocul unui parc de o frumusețe rară ?

Sau de orășelul cochet, cu străzi șerpuite, în pantă, situat pe o colină cu faleze albe de calcar, care domină mare, de un albastru adânc ?

Aceste locuri, cu strălucitoare contraste de culoare au fost surse de inspirație pentru numeroși pictori români, care ai pictat aici pe vremea în care Cadrilaterul făcea parte din Regatul României.

Zona a fost locuită incă din vechime, când se numea KRUNI (în greacă insemnând "izvoare"), iar mai apoi DIONISSOPOLIS (după numele zeului Dionysos, zeu al vinului și petrecerilor).

In secolul I, în timpul luptelor dintre Cezar și Pompei, așezarea a fost ocupată de Burebista. Poetul Ovidiu ar fi trecut pe aici, în timpul exilului său tomitan și ar fi admirat frumusețea orașului cu "pietre albe", a falezelor care coborau în mare.

Istoria orașului se împleteste cu cea a Dobrogei.

În anul 680, hanatul bulgar condus de Asparuh a triumfat în războiul împotriva Imperiului Bizantin și a cucerit Dobrogea.

A urmat apoi formarea primului Țarat Bulgar, când Balchik a decăzut, Varna devenind un centru important al zonei.

În Secolul X, orașul revine sub autoriatea Imperiului Bizantin și așa a rămas până în Secolul XVIII-lea, odată cu întemeierea Imperiului Vlaho-Bulgar al Asăneștilor, adică a celui de-al doilea Țarat Bulgar.

Prin anii 1300, orașul era condus de BALIK, conducător care i-ar fi dat si numele actual. A urmat stăpânirea otomană, care a durat 500 ani după care,în urma Războiului de Independență, Balchik-ul a intrat în componența Principatului Bulgar.

După al doilea Război Balcanic, din 1913, Balchik-ul a fost câștigat, împreună cu restul Cadrilaterului, de Regatul României.

In 1924, Regina MARIA a României a ajuns aici împreună cu pictorul Alexandru Satmari și, fermecată de frumusețea locurilor, a construit aici un mic palat, care poartă și astăzi numele Reginei !

Pentru Balchik au urmat ani prosperi, toată protipendada română construindu-și vile aici, fascinați fiind de frumosețea zonei.

Pictorii români PETRAȘCU, TONITZA, GRIGORESCU, DĂRĂSCU, PALLADY, RESSU își petreceau verile aici.

În anul 1926 s-a înființat aici chiar și o Universitate - Universitatea Liberă "COASTA DE ARGINT" - unde au venit să predea mari intelectuali, precum Ș Nae Ionescu, Ion Marin Sadoveanu, Cezar Petrescu, Pamfil Șeicaru, Ion Pillat, Mihail Jora, Jean Bart, Tudor Vianu, Gala Galaction sau Nicolae Iorga.

A fost editată chiar și o publicație în 3 limbi (română, bulgară, turcă),

S-a deschis primul muzeu al Dobrogei, iar autoritățile i-au împropietărit pe oamenii de cultură, multe dintre vilele lor fiind proiectate de către Arhitecta Gibory Delavrancea, sora celebrei Cella Delavrancea.

Una dintre cele mai frumoase vile din Balchik aflată, din nefericire, într-o stare proastă de conservare, este casa artiștilor Storck.

In anul 1940, întregul Cadrilater, inclusiv Balchik-ul a fosr redobândit de Bulgaria.

Orașul Balchik, se află în regiunea Dobrici, la 42 km de Varna și la circa 330 km de București.

Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb, iar întreaga zonă a fost denumită Coasta de Argint, din aceleași motive.

Pentru frumusețea locurilor, pentru nostaligia că aceste meleaguri au fost atât de îndrăgite de cea mai iubită Regină a României, mulți români vin des în vizite, mai lungi sau mai scurte, în Balchik.

Pentru aceasta, NIAD TRAVEL vă oferă, poate, cele mai bune prețuri de cazare la locații turistice de diferite categorii și pentru toate buzunarele !

Trebuie doar sa consultați lista cu locațiile turistice propuse de noi, AICI și să ne trimiteți o solicitare de ofertă personalizată pe adresa de e-mail : vacante@niadturism.ro !

Iar dacă nu te-ai înscris încă la newsletter-ul NIAD TRAVEL, pentru cele mai interesante si utile informații turistice și oferte, O POȚI FACE DIN 2 CLICK-uri, chiar acum și AICI !

x

NEWSLETTER

AFLA TOATE NOUTATILE

Daca vrei sa fii primul care afla despre noutati, promotii, scrie-ne adresa ta de e-mail mai jos si-ti vom trimite periodic newsletter-ul NiadTurism.