Contacteaza-ne 0758 55 88 18

ACROPOLE - Atena, Grecia.

ACROPOLE - Atena, Grecia.

NIAD TRAVEL te informeaza !


La mijlocul Sec. V i.Hr., Pericle i-a convins pe atenieni sa inceapa un amplu program de constructie la Atena, care avea sa devina reprezentativ pentru realizarile politice si culturale ale Greciei.

Lucrarile au dat un alt aspect ACROPOLEI, cu trei temple in stiluri diferite si o poarta monumentala.

Teatrul lui Dionysos de pe versantul sudic a fost realizat ulterior, in Sec.IV i.Hr., iar Teatrul lui Herodes Atticus in Sec.II d.Hr.

NIAD TRAVEL iti sugereaza :

- Poarta BEULE. Poarta este numita astfel dupa arheologul francez Ernest Beulé, care a descoperit-o in 1852. A fost construita in 267 d.Hr., dupa incursiunea herulilor, un popor germanic, ca parte a fortificatiilor romane de pe ACROPOLA. Cuprinde blocuri de piatra din monumentul choregic al lui Nikias, de langa Porticul lui Eumenes. Fragmente din inscriptia originala de pe monument sunt vizibile si astazi deasupra arhitravei. Exista si o inscriptie care precizeaza ca romanul Flavius Septimius Marcellinus a donat aceasta poarta. In 1686, turcii au distrus Templul Atenei Nike si au folosit marmura pentru a construi un bastion de artilerie deasupra portii.

- Templul Atenei Nike. Micul templu a fost construit in 427-424 i.Hr., pentru comemorarea victoriei atenienilor asupra persilor. Friza templului are scene reprezentative din batalia de la Plataia (479 i.Hr.). Conceput de Kallikrates, templul se afla pe un bastion de 9,5 m. A fost utilizat atat ca post de observatie, cat si ca sanctuar al zeitei victoriei, ATENA NIKE, a carei statuie remarcabila este amplasata pe balustrada. Potrivit legendei, din acest loc, Regele EGEU s-a aruncat in mare, crezand ca fiul sau, Tezeu, fusese ucis in Creta de minotaur. Construit din marmura pentelica, templul are patru coloane ionice de patru metri la extremitatile fiecarui portic. Distrus de turci in 1686, a fost reconstruit in 1834-1838. Gata sa se prabuseasca in 1935, a fost reconstruit din nou dupa informatiile oferite de cercetarile recente.

- Propylaia. Lucrarile la aceasta enorma intrare la ACROPOLA au inceput in 437 i.Hr. desi izbucnirea razboiului peloponesiac in 432 i.Hr. a limitat proiectul, arhitectul sau, Mnesikles, a creat o lucrare admirata in toata lumea antica.

PROPYLAIA este o cladire dreptunghiulara centrala, impartita in doua de un zid. Avea cinci porti, siruri de coloane ionice si dorice si un vestibul cu plafon in chesoane albastre, decorat cu stele de aur. In aripa nordica se afla o pinakothiki (galerie de arta).

Devenit ulterior resedinta arhiepiscopala, palat franc, fortareata turca si depozit de arme, templul a fost distrus partial ; mai mult, in 1657 a fost lovit de un trasnet, iar depozitul turcesc de praf de pusca a explodat.

- Erehteionul. Construit intre 421-406 i.Hr., EREHTIONUL este situat in extremitatea sudica a ACROPOLEI. Se spune ca aici Poseidon a lasat urma tridentului sau pe o stanca, iar Atena a plantat un maslin in lupta celor doi de a pune stapanire pe oras. Numit dupa Erehteus, unul dintre regii mitologici ai Atenei, templul era un sanctuar atat al Atenei Polias, cat si al lui Erehteus-Poseidon.

Celebru pentru arhitectura sa ionica eleganta si foarte ornamentata, ca si pentru coloanele sale cariatide, acest monument extraordinar este construit pe mai multe nivele. Naosul mare, dreptunghiular, era impartit in trei sali. Intr-una se afla statuia sacra a Atenei Polias din lemn de maslin. In jurul naosului se gaseau porticurile nordic, estic si sudic. Cel sudic este Porticul Cariatidelor, statuile de fecioare care se afla acum la Muzeul ACROPOLEI.

Complexul EREHTEION a avut diverse destinatii, printre care aceea de harem al comandantului turc (disdar), in 1463. In 1827, in timpul Razboiului de Independenta, a fost aproape complet distrus de un obuz turcesc. Lucrarile recente de restaurare au provocat dispute : gaurile au fost umplute cu marmura si s-au realizat copii ale unor detalii, originalele fiind pastrate la muzeu.

- Muzeul Acropolei. Construit sub nivelul Partenonului, muzeul se afla in coltul sud-estic al sitului. Inaugurat in 1878, a fost reconstruit dupa al doilea razboi mondial pentru a gazdui colectia vestigiilor de la ACROPOLA. Printre comorile acesteia se afla statui din Sec.V i.Hr. si fragmente bine conservate ale frizei de pe Partenon.

Colectia incepe cronologic in salile I, II si II cu lucrari din Sec.VI i.Hr. Printre fragmentele statuilor pictate de pe fronton se afla scene mitologice cu Heracle luptandu-se cu diversi monstri, lei feroce devorand vaci si statuia votiva a Omului cu vaca (Moschophoros), infatisand un tanar cu o vaca pe umeri (cca 570 i.Hr.)

In sala V se gaseste un fronton de pe vechiul Templu al Atenei reprezentand o scena dintr-o batalie in care confruntarea Atenei si a lui Zeus cu gigantii reprezinta triumful grecilor asupra fortelor primitive.

In salile IV si VI se afla o colectie unica de korai, aproximativ din 550-500 i.Hr. Acestea erau statui votive cu slujitoare ale Atenei. Ele reprezinta dezvoltarea artei grecesti, infatisand trecerea de la kore euthydikos la kore cu ochi migdalati. Alte statui reprezentative ale acestei perioade tarzii sunt Atena indoliata, Cap de baiat blond si Baiatul din Kritios.

Salile VII si VIII cuprind, printre altele, fragmente de pe friza de la Erehteion si metope foarte bine conservate de pe latura sudica a Partenonului, infatisand lupta dintre lapiti si centauri. Fragmente pastrate de pe friza Partenonului infatiseaza procesiunea panatenee cu care conduse de aprobates (sclavii vizitii), thallophoroi (purtatori ai ramurilor de maslin) si o vaca dusa la sacrificare.

Sala IX incheie colectia cu patru cariatide de pe porticul sudic al Erehteionului. Acestea sunt singurele ramase la Atena si se pastreaza cu grija in conditii de temperatura controlata.

Alege AICI hotelul care ti se potriveste pentru vacanta ta in GRECIA si solicita oferta personalizata !

Iar dacă nu te-ai înscris încă la newsletter-ul NIAD TRAVEL, pentru cele mai interesante si utile informații turistice și oferte, O POȚI FACE DIN 2 CLICK-uri, chiar acum și AICI !

x

NEWSLETTER

AFLA TOATE NOUTATILE

Daca vrei sa fii primul care afla despre noutati, promotii, scrie-ne adresa ta de e-mail mai jos si-ti vom trimite periodic newsletter-ul NiadTurism.